Duurzaam bouwen begint in Chipata Zambia.
De hospice is een bijzonder project. Een intensieve en integrale aanpak op het gebied van klimaat, energie, constructie, fysica en architectuur heeft geleid tot een bijzonder duurzaam plan. Het is een comfortabel verblijf voor 24 tot 48 mensen met een CO2 footprint kleiner dan van een gemiddeld Nederlands huishouden.
Meer zorg met minder energie.
Het gebouw bestaat uit een aantal slaapvertrekken en voorzieningen die geplaatst zijn rondom een centrale kern waar plaats is voor de staf en opslag van hulpmiddelen en medicatie. De ronde corridor die het geheel verbind biedt tevens ruimte voor familie en bezoekers.
Door de centrale organisatie is het gebouw zeer efficiënt; het is overzichtelijk voor de verpleegkundigen waardoor er minder personeel aanwezig hoeft te zijn. Daarnaast zorgt de ronde vorm van het gebouw voor minder onderhoud en een lager energieverbruik. Samen leidt dit tot een reductie van de gebruikskosten.
Duurzaam en lokaal
Lokale omstandigheden zijn van belang voor een duurzaam gebouw. Het feit dat de hospice in een subtropisch klimaat gebouwd wordt heeft veel invloed op het ontwerp. Om hier een prettig binnenklimaat te creëren zonder elektrische middelen als een ventilator of airconditioner is een goede natuurlijke ventilatie belangrijk. De vorm van het gebouw is hierop aangepast. Daarnaast wordt gezorgd voor zoveel mogelijk indirect daglicht en zo weinig mogelijk kunstlicht. Voor de elektriciteit die toch nog nodig is, zoals voor de koelkasten en verlichting, wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen. Verdere maatregelen om het plan nog duurzamer te maken zijn een eigen watervoorziening en septic tanks.
Naast het gebruik van hightech middelen, zoals zonnepanelen, wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van low-tech oplossingen. Dit doen we omdat we de hospice met lokaal beschikbare materialen en mensen willen bouwen; de hospice wordt door en voor de lokale gemeenschap gebouwd. Lokale mensen worden opgeleid in de ambacht van het bouwen en het runnen van het hospice. Lokaal personeel zal dan ook het hospice draaiende gaan houden.
Zonnige toekomst
Duurzaam bouwen is een grote kans voor Afrika. Door de grote bouwopgave die gepaard gaat met de economische ontwikkelingen in het land duurzaam aan te pakken kan dezelfde grote stap voorwaarts gemaakt worden zoals die zo succesvol gedaan is met de telefonie. In één keer het mobiele systeem in gebruik nemen zonder eerst de infrastructuur voor de vaste (verouderde) telefoonlijnen aan te leggen. Zo ook kunnen zij voorlopen op het gebied van duurzaamheid en klaar zijn voor de toekomst terwijl de westerse wereld last heeft van verouderde gebouwen en steeds duurder wordende olie consumerende steden.
De hospice kan een eerste stap zijn in deze duurzame ontwikkeling van Afrika; iets om trots op te zijn.
De Amsterdamse bureaus Blok Kats van Veen architecten en Elstudio zoeken in hun projecten altijd naar interculturele samenwerking waarin Europese en Afrikaanse kennis wordt gedeeld. Andere projecten in Afrika zijn o.a. een duurzaam nieuwbouwplan voor de Universiteits Campus Mouila in Gabon, een park voor het stationsgebied Caïro in Egypte, een pediatrische kliniek in Rwanda en duurzame betaalbare woningen in Zuid Afrika.
Geef een reactie